Πιο κοντά στη δημιουργία "σχεδιασμένων" μωρών
Anton
/ Κατηγορίες: Υγεία

Πιο κοντά στη δημιουργία "σχεδιασμένων" μωρών

επιδιόρθωσαν DNA που προκαλεί ασθένειες.

Πιο κοντά στη δημιουργία "σχεδιασμένων" μωρών οδεύει η επιστημονική κοινότητα, καθώς όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, Κινέζοι χρησιμοποίησαν σε ανθρώπινο έμβρυο μια ανανεωμένη έκδοση μιας αμφιλεγόμενης τεχνικής επεξεργασίας γονιδίων για να διορθώσουν μετάλλαξη στο DNA που προκαλεί ασθένειες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν "επεξεργαστή βάσης", μια προσαρμογή του εργαλείου DNA CRISPR-Cas9 για να διορθώσει ένα μεταλλαγμένο "γράμμα" μεταξύ περίπου τριών δισ. που υπάρχουν στο κωδικοποιημένο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Η μετάλλαξη που στοχεύτηκε μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση ανθρώπων με βήμα-θαλασσαιμία, μια δυνητικά θανατηφόρα γενετική διαταραχή του αίματος.
"Αυτή η μελέτη κατέδειξε τη δυνατότητα θεραπείας γενετικών ασθενειών σε ανθρώπινα έμβρυα με βάση το σύστημα επεξεργασίας βάσεων", αναφέρει η επιστημονική ομάδα από την Κίνα στο περιοδικό Protein & Cell.

Το ίδιο περιοδικό είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν το 2015 δημοσίευσε μια μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας ανέφεραν πειράματα με το CRISPR-Cas9 για την τροποποίηση του γονιδίου της θαλασσαιμίας, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η έκθεση αυτή οδήγησε σε εκκλήσεις για διακοπή των πειραμάτων που αφορούσαν τη γενετική επεξεργασία ανθρωπίνων εμβρύων.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στα "σχεδιασμένα" μωρά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Στη νέα μελέτη, ο Πούπινγκ Λιανγκ του πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν στην Κίνα και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια τεχνική βασισμένη στο CRISPR-Cas9, η οποία δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης και αντικατάστασης ενός ελαττωματικού σκέλους DNA με απόλυτη ακρίβεια. Αντί να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη Cas9 ως "ψαλίδι" για να εξαλείψουν το μεταλλαγμένο "γράμμα", χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο για να το αλλάξουν.

Η μέθοδος αυτή εξάλειψε την ανάγκη να κοπεί το DNA, με τους Κινέζους επιστήμονες να πετυχαίνουν τον στόχο τους μία φορά στις πέντε προσπάθειες. Να σημειωθεί ότι εργάστηκαν με κλωνοποιημένα έμβρυα, τα οποία διατηρήθηκαν ζωντανά μόνο για μερικές μέρες για τους σκοπούς του εργαστηριακού πειράματος.

Προηγούμενο άρθρο Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ
Επόμενο άρθρο Το "στοματικό σεξ" κατά παχυσαρκίας και των αλλεργιών
Εκτύπωση
572 Αξιολογήστε το άρθρο:
Χωρίς αξιολόγηση

Please login or register to post comments.

Το όνομά σας
Το email σας
Θέμα
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ...
x

Φίλτρο:

Ταξινόμηση κατά:

Φίλτρο ανά κατηγορία

  • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse
      • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse
    • Expand/Collapse